Kupujemy dobre wino

Zakup dobrego jakościowo wina, jest zadaniem dość kłopotliwym, bowiem w pierwszej kolejności będziemy musieli znaleźć odpowiednio profesjonalny sklep z winem, a następnie jeszcze dobrać jedno z win, które naszym zdaniem będzie w konkretnym przypadku zdecydowanie najlepsze. Musimy tutaj zwrócić uwagę przede wszystkim na kwestię tego, aby dobrać wino odpowiednio do konkretnej okazji, co nie zawsze jest takie proste, aczkolwiek przy odrobinie wysiłku i dobrych chęci, można się z tym zadaniem dość sprawnie uporać. Zobaczmy zatem, jak wybrać dobre wino w dobrym sklepie winiarskim, oraz na jakie kwestie zwrócić uwagę, aby nasz wybór był rzeczywiście dobry i zapewnił nam niezapomniane wrażenia związane ze spożywaniem zakupionego trunku.

Przede wszystkim odpowiedni sklep z winem.

Podstawowym problemem będzie tutaj znalezienie odpowiedniego sklepu z winem w którym będziemy mogli liczyć na dostępność win z górnej półki jakościowej, sprowadzanych z najlepszych światowych winnic, a trzeba przyznać się takowych sklepów raczej nie ma zbyt wiele. Większość z obecnie działających sklepów z winem raczej zajmuje się dystrybuowanie wina średniego i kiepskiego, na które jest zdecydowanie większy popyt w naszym kraju, przede wszystkim przez wzgląd na braki środków finansowych. Niemniej jednak w większych miastach, można będzie znaleźć co najmniej jeden dobry sklep z winem, w którym będzie można dokonać zakupu dobrych jakościowo win, z najlepszych winnic, które z cała pewnością spełniać będą wymagania najbardziej wytrawnych koneserów tego trunku.

Ocena jakości wina.

Oczywiście warto także wiedzieć w jaki sposób można będzie ocenić jakość poszczególnych win, a mamy tutaj kilka etapów przeprowadzania tego typu oceny. W pierwszej kolejności należy sprawdzić wygląd butelki, pod kątem tego, czy płyn znajdujący się wewnątrz jest odpowiednio klarowny i czy nie znajdują się w nim jakiekolwiek zawiesiny, które świadcz ą albo o wadliwym wykonaniu wina, albo też o nieprawidłowym sposobie jego składowania. Takie butelki warto od razu odstawić na bok, bowiem z całą pewnością z ich zawartością będzie coś nie w porządku.

W następnej kolejności pozostanie nam już tylko ocena zapachu i smaku wina. Tutaj musimy skupić się przede wszystkim na tym, aby w zapachu nie były wyczuwalne żadne nieprzyjemne kwestie, czyli ewentualny zapach drożdży (jest jeden wyjątek, kiedy wino będzie zalatywać lekko stajnią, ale to cecha charakterystyczna pewnego rodzaju drożdży). Bukiet zapachowy wina powinien być wyrazisty i czysty, bez jakichkolwiek zniekształceń czy też nadmiernie wybijających się elementów. W kwestii smaku zaś, powinniśmy zwrócić przede wszystkim uwagę na długość jego utrzymywania się w ustach. Jeśli smak będzie dobrze wyczuwalny nawet po około 60 sekundach od przełknięcia, możemy mówić o winie dobrym, natomiast w przypadku krótszego czasu utrzymywania się smaku będziemy mieli do czynienia z winem gorszym jakościowo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *